Info: a.w.f.deboer@hetnet.nl 06 13918719 STREEKTAALLIEDJES UIT HET NOORDEN VAN HET LAND !

Maart 2020... Muzikant Anthonie de Boer timmert lekker aan de weg in meerdere live bands*. Totdat de coronacrisis uitbreekt en alle optredens afgelast worden... Maar thuis stilzitten is er natuurlijk niet bij voor een muzikant in hart en nieren. Op de plank ligt nog een rij eigen nummers die er om roepen om mooi uitgewerkt te worden, en daar is het nu de tijd voor!

Twee sfeervolle streektaal liedjes met tekst van Lucine Oetsen zijn eerst aan de beurt.  Klokke handelt over een herkenbaar gevoel van nostalgie en eenzaamheid: "de klokke tikt de joarn vurt, moar de tied die stund hier stille....".  De Reis Noar Huus gaat over het verlangen om voor altijd bij iemand te blijven: "ie mut nooit vergeten dat ik komme tot ik blieven kan, as ik zeker wete dat ik altied hier heuren zal...".

Augustus 2020... In de anderhalve meter maatschappij zijn nog steeds weinig mogelijkheden voor optredens met live bands... Hoog tijd voor de tweede streektaal single. Hier zijn twee contrastrijke nummers qua sfeer en thema:  Daansen in 't Tweiduuster beschrijft op optimistisch swingende wijze een pril gevonden geluk: „deur oe heb ik weer leern zien wat leevn is, ik leef veur tien!".  Dien Stem ademt de sfeer van een weemoedig verlangen naar een voorbije tijd: „overal waor ik kiek zie ik oe; elk moment verwacht ik dat ie veur mie staot...". Anthonie vertoeft net zo vaak in en rond het Drentse Norg als in de stad Groningen. Hierdoor verschijnen in de teksten vaak woorden en termen uit deze streek die zowel in het Drents als Gronings bekend zijn, zoals tweiduuster"/"twijduustern", "smokk'n", "de knip", etc.

* Anthonie speelt o.a bij: de Akoestini's, Irene Wilkens & Sikkom Kult, Matchstick, Ziezeau, Abba Experience, en eerder ook bij DiepTriest, Cochon Bleu, The Wild Berries, Vangrail, Showdown/Blues Connection etc.  Op deze cd speelt hij: accordeon, gitaar, piano, Hammond orgel,  glockenspiel, sampled bass, drums & percussion, zang.

Het pseudoniem "Ferro" komt van de cassettebandjes met muzikale ideeën, waar dit vaak met grote letters op stond voorgedrukt. Het had eigenlijk betrekking op de magnetische laag op de bandjes.